DE KLEINE BURG
Over ons
Tiny houses Rotterdam
De Kleine Burg is een dorpje van 11 permanent bewoonde Tiny Houses. De vereniging De Kleine Burg bestaat uit 11 huishoudens in de leeftijd van 7 tot 60+.
Dit woonexpiriment word volledig off-grid uitgevoerd, dus zonder aansluitingen op nutsvoorzieningen en riolering. Momenteel zijn we zelfvoorzienend in onze energie behoefte en het gebruik van water. Dit gebeurd zo efficiënt mogelijk in samenwerking en individueel.
​
Regenwateropvang wordt per Tiny House gedaan in ondergrondse watertanks. Dit word vervolgens gefilterd tot drinkwater. Voor de energievoorziening gebruiken we individuele zonnepanelen, met een gezamenlijk accupakket. Dit heet een ‘smart grid’: de zonnepanelen leveren overtollige stroom aan een accubank die is gesitueerd in een aparte ruimte, waar ieder huis energie vandaan kan halen wanneer het nodig is.
​
Tijdens deze active woonvorm blijven we innoveren op het gebied van duurzaamheid en coöperatief wonen. Zo leren we van elkaar en van anderen
De Kleine Burg bevind zich aan de rand van het Zuiderpark in Rotterdam naast de wijk Zuidwijk in de deelgemeente Charlois in een parklandschap.
Dit woonexperiment is tot stand gekomen in samen werking met de Gemeente Rotterdam.
​
​
Onze visie
Duurzaam wonen & leven
We vinden het prettig en noodzakelijk om op een zo duurzaam mogelijke manier te wonen en te leven.
We delen dit graag met andere om aan te tonen dat dit kan door bijvoorbeeld te consuminderen, spullen te repareren i.p.v. nieuw te kopen en je afval te scheiden.
Vernieuwing
De Kleine Burg is de eerste Tiny House plek in Rotterdam en enige Tiny House plek in Nederland met een streven om off grid te wonen en leven.
​
Door deze uitdaging aan te gaan met diverse groep mensen in all levensfases stimuleren we maatschappelijke vernieuwing en anders wonen.
Woonexperiment
Als ecologische woonwijk streven wij naar off grid wonen. We zijn al voor 85% off grid.
Dit betekend dat wij niet aangesloten zijn op NUTS voorzieningen en zelfvoorzienend zijn in onze energie en water verbruik. Het gehele woon experiment is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Rotterdam en ontwikkeld door de bewoners.
Kernwaarde
Duurzaam wonen
De meeste bewoners hebben hun huis zelf ontworpen en gebouwd met zoveel mogelijk tweedehands en duurzame materialen. Wonen in harmonie met de omgevingen bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit.
Community
Samenleven betekend voor ons krachten bundelen. Samenwerken aan het ontwikkelen van de omgeving en op een duurzamere manier leven door bijvoorbeeld spullen te delen en in contact met de omliggende wijk onderzoeken hoe we nog meer kunnen bijdragen aan een aantrekkelijke leefomgeving.
Sociaal
We vindende belangrijk om het duurzame en sociale gedachtengoed met anderen te delen en onze kennis en kunde verder te brengen. We leren graag van anderen en iedereen mag van ons leren.
Nieuwsgierig?
Je bent altijd welkom op één van onze open dagen. Voor specifieke vragen kan je ons altijd een e-mail sturen.
Momenteel zijn alle 11 plekken zijn inmiddels vergeven. We houden geen wachtlijst bij voor plekken die in de toekomst mogelijk vrijkomen. Als er in de toekomst een plek beschikbaar komt dan zullen wij dat bekend maken op de onze website en social media.